Chinese Thee: Het Complete Verhaal
Reacties uitgeschakeld voor Chinese Thee: Het Complete Verhaal
Het drinken van Chinese thee in rust en harmonie wordt al duizenden jaren beschouwd als bevorderlijk voor de algehele gezondheid.
Thee drinken is in China een al 2000 jaar oude traditie. De Japanners hebben deze traditie overgenomen en verfijnd.
Chinese thee komt voornamelijk uit de zuidwestelijke provincies van China. Bekende thee provincies zijn:
- Sichuan
- Anhui
- Hunan
- Yunnan
- Fujian
- Zhejiang
Men onderscheidt zes verschillende soorten Chinese thee. Deze zijn:
Groene thee. Deze thee wordt van de bladeren van de gewone theeplant (Camellia sinensis) gemaakt. De bladeren ondergaan een minimale fermentatie tijdens het productieproces. Deze Chinese theesoort is pas sinds enkele jaren populair geworden in de westerse wereld. Groene thee is de belangrijkste soort waaraan allerlei gezonde effecten word toegeschreven. De eerste groene theeoogsten worden begin Mei gedaan. In Shanghai worden in de theewinkels door theespecialisten de laatste handeling van het proces gedemonstreerd. Dit gebeurd door in een ijzeren wok de bladeren te roeren totdat ze glanzen.
Witte thee. Deze soort word getrokken door van de eerste jonge knoppen van de theeplant. De knoppen worden binnen de eerste 48 uur dat ze worden gevormd geplukt. Daarna worden ze in het zonlicht gedroogd. Dit maakt witte thee relatief kostbaar. De smaak van witte thee word omschreven als zoet en bloemig.
Rode thee. In westerse landen kennen we deze thee als zwarte thee. De chinezen noemen hun thee echter naar de kleur van de vloeistof en niet naar de kleur van de blaadjes. Rode thee die we in het westen kennen is gewoonlijk de rooibos thee.
Gele thee. Deze theesoort zit tussen groene thee en Oolong in. Het verschil met groene thee is dat gele thee een langzamer droogproces heeft.
Oolong thee. Oolong betekent zwarte draak in het chinees. Ook wel half gefermenteerde thee genoemd. Deze theesoort zit tussen groene en zwarte thee in. Het verschil tussen groene en zwarte thee is dat groene thee niet is geoxideerd en zwarte thee volledig is geoxideerd. Oolong thee die het minst gefermenteerd is neigt qua smaak naar groene thee met een frisse citrusachtige smaak. De meest geoxideerde neigen naar zwarte thee en de smaak van steenvruchten zoals geroosterde abrikozen en perziken.
De unieke smaak van Oolong thee komt tot stand door een aantal delicate processen.
- Drogen in de zon of aan de lucht blootstellen om zo vocht kwijt te raken.
- Het kneuzen van de bladrand om zo op een groot oppervlakte voor oxidatie te maken. Door de kneuzing breken de celwanden en de in de cel aanwezigen enzymen starten zo het oxidatieproces op.
- Het ondersteboven gooien van de theebladeren voor de volgende stap.
- Het stoppen van verdere oxidatie. Dit gebeurt door de theebladeren kortstondig te verhitten. Door de hitte stopt de enzymatisch activiteit.
- Koelen.
- Drogen om zo het teveel aan vocht kwijt te raken.
- Klassering.
- Verpakken.
De classificatie en klassering van Chinese thee wordt gedaan volgens aroma, smaak en nasmaak.
Geperste Chinese thee
Deze soort wordt gehard en in vormen geperst. Hierdoor is de thee makkelijker op te slaan en te vervoeren. Deze theesoort word juist in China zwarte thee genoemd. De bijnaam “ brick tea” komt dan ook van de vierkante blokken waarin deze thee geperst worden.
Theescholen
De Chinese theecultuur kent drie zogenaamde “theescholen” .
School van de gezouten poederthee
Dit is verpulverde thee waar aan een snufje zout is toegevoegd.
School van de schuimende jade
Theepoeder wordt met water opgegoten en met een bamboe-bezempje geklopt om de thee schuimend te maken. De kunst bestond om het schuim zo lang mogelijk te behouden.
School van de geurende bladeren
Bij deze school worden de gehele bladeren gebruikt. Verschil met de andere scholen is dat bij deze uitsluitend Oolong-thee wordt gebruikt.
Voor de culturele revolutie van 1966 waren er veel openbare theehuizen in China. Deze werden na de culturele revolutie echter gesloten. Hierdoor is de theecultuur bij de gewone chinezen nog slechts eenvoudig en niet zo verfijnd als bijv in Japan.
Sociale aspect
Het serveren van thee aan gasten is een teken van achting in China. Het is ook een blijk van eerbied dat de jongere generatie de oudere generatie thee aanbiedt. De kunst om goede thee te kunnen bereiden was vroeger een belangrijk criterium om de juiste schoondochter uit te kiezen. Populair in China is om een kopje thee te nuttigen na een maaltijd. In de vele theehuizen die voornamelijk nog in het zuidwesten van China rijkelijk aanwezig zijn, is het vooral voor de ouderen een ontmoetingsplaats om onder het genot van een kop thee de laatste nieuwtjes uit te wisselen. In China word thee symbolisch gebruikt tijdens bruiloften, begrafenissen en om te verontschuldigen, respect en dankbaarheid te tonen.
Een vast onderdeel van een traditionele Chinese bruiloft is de theeceremonie. Aan het begin van de huwelijksdag, voor de huwelijksceremonie komen de bruid en bruidegom bij hun ouders en directe familieleden bijeen. Aan iedere aanwezige wordt een kopje thee aangeboden. De ouders krijgen als eerste een kopje thee. Het kopje dient met beide handen aangenomen te worden. De ouders accepteren het kopje thee en geven hierop als antwoord een rode envelop. Dit heet in het Chinees een ‘ hong pau’. De rode envelop bevat geld om het bruidspaar een mooie toekomst te wensen.
Theepot
Net zo belangrijk als de kwaliteit van de Chinese thee is het juiste gebruik van de theepot. Aangeraden word om voor elke theesoort een eigen theepot te gebruiken. De klei waarvan de theepot wordt gemaakt is vaak poreus. Door bij het in gebruik nemen van een pot dient eerst een aantal keren zeer sterke thee te worden gezet. Aangeraden word om dit minimaal vier keer te doen. Laat de sterke thee zeker een halfuur staan. Dit verwijderd een eventuele kleismaak en de aroma’s van de oliën van de theebladeren trekken op deze manier in de pot. In China zegt men dat na een aantal jaren er alleen heet water in een theepot gegoten hoeft te worden om een heerlijke kop thee te zetten.
De beste potten om thee in te zetten zijn volgens de Chinezen de Yixing theepotten. Deze potten worden van de zogenoemde “Zisha” klei gemaakt. Niet alleen de smaak blijft goed behouden bij dit type theepot maar ook de warmte word beter vastgehouden. Belangrijk is om de pot niet aan de binnenkant te boenen, te schrobben of te schuren. Dit verstoort de zetkwaliteiten van de pot. Na gebruik de bladeren verwijderen en met schoon, koud water omspoelen. De pot moet daarna omgekeerd drogen. Met een doek afdrogen wordt afgeraden. Ook zeep en andere schoonmaakmiddelen mogen nooit gebruikt worden. Bij volgend gebruik de pot met heet water verwarmen.
Bron: http://www.meilidezhongguo.com/Pagina’s%20Ned/Ned.%20pag.%20Thee%20cultuur.htm
Traditionele Chinese theeceremonie
Wilt u zelf Chinese thee zetten volgens de traditionele Chinese theeceremonie? Ga dan als volgt te werk:
Benodigheden:
- kleine aardewerken theepot, bij voorkeur van het type Yixing (150 ml).
- Theekopjes of kommetjes (30 ml).
- Kannetje om water op te vangen.
- Blad of schotel om overtollig water op te vangen.
- Gekookt water. Liefst zacht of bronwater.
- Houten theeschepje om thee mee af te meten.
- Pincet om de hete deksel mee op te pakken.
- Dunne theenaald om theeblaadjes die de tuit verstoppen te verwijderen.
Vul als eerste het theepotje met heet water. Sluit de pot af met het dekseltje en giet vervolgens over de hele theepot heet water. Verwarm vervolgens de theekopjes of kommetjes met het hete water uit de theepot. Leeg daarna de theepot in de kan of schotel. Schep vervolgens in de lege theepot ongeveer 15 gram thee. Belangrijk is om met een ronddraaiende beweging heet water op de thee te gieten. Doe nu weer de deksel op de pot en giet weer heet water over de gehele theepot. Maak gebruik van de pincet om de theekopjes of kommetjes te pakken en giet hier het hete water in. Vul nu de kopjes of kommetjes met een laagje thee uit de theepot. Gooi dit laagje weer weg. Dit laagje dient uitsluitend om de thee te wassen en het ontdoen van de bittere smaak. Vul de theepot verder met heet water en laat minimaal twintig seconden en maximaal 1 minuut trekken. Nu kan de thee in de kopjes of kommetjes gegoten worden. Let op dat de thee zo gelijkmatig wordt verdeeld. Zo kan iedereen van dezelfde smaak genieten.
De belangrijkste regel bij het aanbieden van de thee is dat de ouderen eerst krijgen. De gastheer of gastvrouw neemt altijd als laatste een kopje. Neem het kopje tussen duim en wijsvinger. Ondersteun het kopje aan de onderkant met de middelvinger.Een belangrijk aspect van de Chinese theeceremonie is dat deze uitgevoerd wordt in een sfeer van rust en harmonie. Draai bij voorkeur rustige muziek of natuurgeluiden.
De laatste jaren winnen de zogenoemde Chinese High Teas steeds meer aan populariteit. Deze theeën worden door de Chinezen op smaak, geur en kwaliteit als zeer hoogwaardig beschouwd en hebben in het verleden ook vaak keizerlijke goedkeuring verkregen.
Wilt u ook een keer Chinese high tea proberen? Voor het bestellen van diverse soorten van deze bijzondere Chinese thee kunt u hier makkelijk terecht.
Bron: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/volkeren/32473-chinese-theeceremonie.html